Župan nima pravice do soglasja

NatisniNatisni

Medij: Večer (Maribor) Avtorji: Igor Selan Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Datum: Tor, 08. avg.. 2017 Stran: 8

DIREKTOR NIGRADA 

Župan Andrej Fištravec je soglasje k imenovanju Marka Plečka za direktorja Nigrada zavrnil na osnovi člena statuta podjetja, ki je nezakonit, meni profesor gospodarskega prava Saša Prelič 

Nigrad še naprej ostaja brez direktorja, zaposleni in občina pa vsak na svojem bregu. Na včerajšnjem vnovičnem zboru delavcev so zaposleni zahtevali, da jih sprejme župan Andrej Fištravec, ali pa bodo popoldan ponovno protestirali pred občino. Na koncu je predstavnika sindikata Draga Bučka in Branka Novaka na občini sprejel podžupan Saša Pelko, a zbližanja stališč niso dosegli. Kot je povedal Buček, so se še največ pogovarjali o tem, kaj je za Nigrad naredila občina. "Pogovor je šel v smer, da umirimo strasti. Rešitve, da bi se vse skupaj končalo že danes (v ponedeljek, op. p.), nismo našli, torej bo zdaj odločilo sodišče." 

Kot je znano, je mariborska občina, potem ko je v petek z odstopom Igorja Muhiča in Mitje Hasaja nadzorni svet postal neoperativen, na sodišče naslovila predlog, da za zasilnega direktorja družbe imenuje Matjaža Krevlja. Včeraj so sodišču predlog za imenovanje novega direktorja poslali tudi svet delavcev Nigrada in oba člana nadzornega sveta iz vrst zaposlenih - in predlagali, da za direktorja imenuje Marka Plečka. Po besedah Pelka naj bi se sodišče odločilo v treh delovnih dneh, predvidoma do jutri. 

Na vprašanje, kaj bo občina storila, če bo sodišče na koncu vendarle za direktorja imenovalo Plečka, k čigar imenovanju Fištravec nikakor ni želel dati soglasja, je Pelko odgovoril: "Sodišče ima zadnjo besedo. Če bo izbran Plečko, bo zakoniti zastopnik do skupščine podjetja 24. avgusta. Od takrat bo direktor tisti, ki ga bo imenoval novi nadzorni svet." V tem primeru bi Nigrad dobil že devetega direktorja v štiri letih, odkar je župan mariborske občine Fištravec. "Pa tudi desetega ali petnajstega, če bo to potrebno," še pravi Pelko. 

Statut Nigrada potreben novelacije 

A bi se zadeve lahko še dodatno zapletle. Obstaja namreč možnost, da se bo sodišče izreklo za nepristojno določiti novega direktorja. Kot pravi profesor gospodarskega prava na Pravni fakulteti v Mariboru, Saša Prelič, je namreč statutarna določba, po kateri direktorja Nigrada imenuje in odpokliče nadzorni svet po predhodnem soglasju župana, v neskladju z zakonom o gospodarskih družbah (ZGD): "Posebnost, da ima ustanovitelj roko nad imenovanjem direktorja, je javnim podjetjem dajal zakon o gospodarskih javnih službah (ZGJ), ki je bil tudi podlaga za statut Nigrada, a je zakon o upravljanju kapitalskih naložb države to določbo razveljavil. Ker Nigrad tudi ni več javno podjetje, je zanj merodajen izključno ZGD, katerega značilnost je, da so kompetenčna razmerja med organi delniške družbe prisilno (kogentno) urejena in jih statut ne sme spreminjati. V tej luči je torej statutarna določba, ki omogoča intervenco tretjih oseb v proceduri imenovanja direktorja, nezakonita, ker prebija tako imenovano načelo statutarne strogosti, po katerem je s statutom dovoljeno razmerja v delniški družbi avtonomno določati le, če ZGD to izrecno dovoljuje. Pri razmerjih med organi pa tega ne dovoljuje. Župan torej po ZGD nima nobene pravice dajati soglasja k imenovanju direktorja gospodarske družbe." 

Plečko, direktor brez plače 

Če bo omenjeno stališče zavzelo tudi sodišče, bo direktor Nigrada (p)ostal Plečko. Za direktorja je bil izbran na javnem razpisu, na junijski seji pa ga je nato s petimi glasovi za in enim vzdržanim potrdil tudi nadzorni svet podjetja. Plečko je namreč s tem pridobil pravico zastopati družbo in voditi njene posle, kar ni v neposredni zvezi z okoliščino, da nima več veljavne pogodbe o poslovodenju. "Položaj zakonitega zastopnika družbe se pridobi s pravilnim imenovanjem na to funkcijo in ne s sklenitvijo kakršnekoli pogodbe. Pogodba o poslovodenju zgolj precizira njegove individualne pravice v povezavi z izvrševanjem korporacijskega mandata, kot je na primer plačilo in druge ugodnosti za delo, vsekakor pa ta pogodba ni pogoj za izvrševanje vseh korporacijskih pooblastil direktorja," še pravi Prelič. 

Sindikat in občina se strinjata, da se ne strinjata 

Predstavnika sindikata in podžupan Pelko so se strinjali vsaj v eni stvari, da je treba poiskati krivce za nastalo situacijo v Nigradu, kjer zaradi neimenovanja direktorja že nastaja poslovna škoda. Pelko je ponovil že znano stališče občine, da sta zanjo kriva predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu, ker da sta obstruirala sejo, na kateri naj bi za direktorja imenovali Krevlja, v sindikatu pa podpirajo oba predstavnika zaposlenih, Miša Pušnika in Vlasto Pavlic Gosak. Prepričani so namreč, da je nadzorni svet formalnopravno veljavno za direktorja že junija izbral Plečka - in da je odgovornost za sedanje stanje v podjetju izključno županova, ker k imenovanju ni dal soglasja. Na vprašanje, ali občina priznava vsaj objektivno odgovornost za nastalo situacijo v Nigradu, Pelko ni dal neposrednega odgovora: "Kdo je kriv, naj odloči sodišče." 

Če Nigrad jutri še ne bo imel zakonitega zastopnika, bo sindikat oblikoval stavkovni odbor in nato začel stavkovne aktivnosti v skladu z zakonskimi roki.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.