Debeljak ponovno v upravo Gorenja

NatisniNatisni

Medij: Večer (Gospodarstvo) Avtorji: Srečko Klapš Teme: Mali delničarji Datum: Sob, 22. apr.. 2017 Stran: 6

Žiga Debeljak se s 1. majem vrača v upravo Gorenja, kjer bo nasledil prvega finančnika Petra Groznika 

Nadzorni svet Gorenja, ki ga vodi Marko Voljč, je včeraj za novega člana uprave Gorenja za korporativne finance, ekologijo, trgovino in industrijske storitve imenoval Žigo Debeljaka. Debeljak, ki se bo upravi Gorenja pridružil s i. majem, mandat pa so mu nadzorniki zaupali do 19. julija 2018, je bil med letoma 2003 in 2005 že član uprave Gorenja za finance in ekonomiko. Nato je od leta 2006 do 2012 po razrešitvi Zorana Jankoviča vodil upravo Mercatorja. Potem ko je zaradi nasprotovanja prodaji Mercatorja Agrokorju marca 2012 odstopila celotna tedanja uprava Mercatorja, se je Debeljak vrnil v Gorenje. Opravljal je naloge pomočnika predsednika uprave za mednarodni razvoj, direktorja Gorenjevih holdinških družb v Avstriji in na Nizozemskem ter glavnega digitalnega direktorja. Na mestu člana uprave bo še naprej koordiniral aktivnosti digitalne transformacije Skupine Gorenje kot njen glavni digitalni direktor, so sporočili iz Gorenja po seji nadzornega sveta. Debeljak pa ni bil dosegljiv za izjave oziroma komentar imenovanja. 

Spomnimo, da je konec februarja letos odstopil dotedanji prvi finančnik Gorenja Peter Groznik, ki so ga omenjali kot možno izbiro za člana ekipe Antonia Alvareza III., ko je družba Alvarez & Maršal, še imela mandat za prestrukturiranje poslovanja Agrokorja. Groznika je v upravi Gorenja nadomeščala izvršna pomočnica uprave za korporativne finance Jožica Turk. Debeljak velja za kader predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca, v upravi pa sedijo še člani Branko Apat, Peter Kukovica in Drago Bahun. 

Člani nadzornega sveta so se seznanili še z ustanovitvijo Društva delničarjev GRVG, ki ga razumejo, kot so Žiga Debeljak ze drugič seda v upravo Gorenja, zadolžen za korporativne finance, z mandatom do 19. julija 2018. Foto: Robert BALEN zapisali, v smislu večje preglednosti obveščanja malih delničarjev. Mali delničarji so Društvo delničarjev GRVG ustanovili v sredo s ciljem organiziranega zastopanja interesov malih delničarjev. Menijo, da lahko aktivnejša vloga malih delničarjev vpliva na boljšo informiranost vseh udeležencev na kapitalskem trgu. Vodstvu Gorenja in delničarjem so predlagali še, da po odhodu člana nadzornega sveta Gorenja Tošibumija Tanimota, ki je odstopil iz zdravstvenih razlogov, za novega nadzornika družbe imenujejo Karla Kardova, ki bi zastopal interese malih delničarjev. 

Nadzorniki Gorenja so potrdil tudi revidirano letno poročilo Skupine Gorenje in matične družbe za leto 2016. Letno poročilo Skupine Gorenje za preteklo leto pa bo v skladu s finančnim koledarjem objavljeno v ponedeljek, 24. aprila.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.