SDH: Luka naj letos na skupščini poroča o lanski blokadi

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Aktualno) Avtorji: K. G. Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Datum: Pet, 27. jan.. 2017 Stran: 4

Vlada o Luki in drugem tiru 

Lanska tridnevna delavska blokada pristanišča bo ena od točk prve naslednje skupščine delničarjev Luke Koper; SDH bo od vodstva Luke zahteval, da delničarjem poroča o škodi, ki je nastala podjetju zaradi zaustavitve pristanišča, ter o krivcih za to in o ukrepih, ki so jih sprejeli, da se kaj takega ne ponovi. 


LJUBLJANA ► Tako je med drugim zapisano v včerajšnjem stališču vlade o škodi zaradi julijske delavske blokade pristanišča. Delavci so takrat zaustavili delo v pristanišču zaradi po njihovem prepričanju škodljivega ravnanja slovenske vlade; dobili so namreč dokument ministrstva za infrastrukturo z navedbami o tem, da vlada razmišlja o uvedbi pristaniške uprave v pristanišču in o podeljevanju koncesij v pristanišču drugim koncesionarjem. 

Komisija državnega zbora za nadzor javnih financ je takrat vladi dala pol leta časa, da pripravi oceno škode, ki je pri tridnevni blokadi nastala in kdo je zanjo odgovoren. 

Vodstvo Luke Koper je vladi pojasnilo, da zaustavitev del razume kot višjo silo, na katero kot koncesionar nima vpliva. V vladnem stališču so še zapisali, da iz Luke niso dobili vseh zahtevanih podatkov. "Koncesionar je zavrnil posredovanje podatkov o morebitnih drugih stroških, ki jih je zaradi blokade pristanišča utrpel, saj je tovrstne podatke v skladu z zakonom o gospodarskih družbah dolžan razkriti le delničarjem na skupščini družbe," Je zapisala vlada. Tako bo poročilo od vodstva Luke o tem za prihodnjo skupščino delničarjev zahtevala SDH. Redna skupščina delničarjev Luke je predvidena julija. Luka Koper sicer zaradi blokade ni prejela nobene tožbe. 

Poleg tega je komisija DZ lani julija vladi naložila, naj pripravi tudi opredelitev trase, način in roke gradnje ter načrt financiranja drugega tira. Vlada komisiji odgovarja, da številne aktivnosti v letu 2016 kažejo trdno in neomajno zavezo vlade, da se projekt dejansko izvede. 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.